Kouzelná zkratka EPM aneb je Plzeň 11% nebo 12%?
Co je EPM? Je to „extrakt původní mladiny“ a když to hodně zjednoduším, tak je to poměr mezi tím, co dělá pivo pivem a vodou. Tedy taková „desítka“ má EPM 10% všech extraktivných látek, které najdeme v mladině pivka před zkvašením a zbylých 90% je voda, která je nesporně také důležitá, protože může dodat pivu svoji chuť.
Toto ale bylo hodně obecné info 🙂 Přesně to definuje vyhláška ze dne 24.10.2018 č. 248/2018 Sb. a jeho paragraf 16 a já zde uvedu jen malé info, zejména kvůli sporu, jestli je pivo „Plzeň“ 11% nebo 12% 🙂 Je to celkově zajímavé čtení pro pivního fanouška 🙂
Celý zákon si můžete přečíst ZDE
Naši zákonodárci prostě piva rozdělila na tyto typy dle EPM:
stolní pivo – EPM do 6,99%
výčepní pivo – EPM od 7% do 10,99%
ležák spodně kvašené pivo – EPM od 11% do 12,99%
plné pivo svrchně kvašené – EPM od 11% do 12,99%
silné pivo – EPM 13% a více
Pak je ještě dělení jedno pro piva „naelko“ a to je dle % alkoholu v objemu:
nealkoholické pivo – max. 0,5% alkoholu
nízkoalkoholické pivo – procento alkoholu je v rozmezí od 0,5% do max 1,2%
Aby to bylo úplné, tak máme ještě nápoje na bázi piva:
kvašený sladový nápoj – míchaný nápoj z piva vyrobený ze sladiny
míchaný nápoj z piva – smíchaní piva s nealko nápojem nebo nápojovým koncentrátem
atypický pivní nápoj – nápoj na bázi piva s modifikovaným podílem sladu nebo způsobem kvašení
A nyní to důležité pro EPM a to, že na obalu může být v ČR označení 10%, 11%, 12% ale platí zde pravidlo uvedené v příloze č. 8 k vyhlášce č. 248/2018 S. a to zní takto:
Obsah extraktu původní mladiny, stanovený výpočtem podle velkého Ballingova vzorce, se posuzuje hodnotou zaokrouhlenou na celé číslo směrem dolů.
Pilsner Urquell má dnes EPM kolem 11,80% (někde se dá dočíst 11,69%). Dříve údajně bylo EPM přes 12%, ale pivo pijeme dnes. A pokud tedy má dnes nějaké pivko EPM 11,80% tak je to dle nové vyhlášky „ležák spodně kvašené pivo“, zkráceně prostě „ležák“ a v případě dnešní Plzně zkrátka „11tka“. Na čem se ale asi shodneme je to, že Plzeň byla, je a věřím tomu, že zůstane dobré české pivo, které pokud si dáte skutečně čerstvé z tanku, nebo klidně i z lahve či plechovky, tak si prostě pochutnáte na unikátní chuti, která dělá Plzeň Plzní 🙂
A mám tu ještě TIP pro fanoušky Plzně, aneb jak si dopřát skutečně čerstvou Plzeň doma.
Podívejte se v obchodě na info o trvanlivosti. Hned u toho najdete šarži. Je to číslo typu L2 03011:53, kdy nás zajímá to trojmístné číslo před časem stočení. Toto pivo stočili v 11:53 a bylo to 30.den v roce 🙂 Tedy 30.ledna. Pokud kupujete pivo řekněme 14.2., tak máte 2 týdny čerstvé pivo 🙂 Ale pokud ho kupujete 14.6., tak pivo je staré cca 4,5 měsíce 🙂
Logicky tedy třeba šarže L2 18011:53 je tedy pivo vařené 180.den v roce, což je +/- koncem června. Takže takové pivko koupené v létě během července vám určitě doma udělá radost a bude chutnat tak, jak má 🙂 Pokud si ovšem toto stejné pivko koupíte v nějaké zapadlé večerce před Vánocemi, tak budete nadávat, že Plzeň není už co bývala 🙂 A tento TIP platí jak pro lahváče, tak pro plechovky. A dokonce pokud máte fakt novou a čerstvou plechovku starou pár dní, tak to pivo z plechu je lepší. Je to jak z tanku, nebo ze sudu. Ale musí být fakt čerstvé, staří max. ten měsíc. Tak ať chutná! 🙂
Samotné pivo Pilsner Urquell je součást Pivní-degustace č.9 – info ZDE
Kolik má Pilsner Urquell % alkoholu nebo kcal/100ml – info ZDE