Kolik je druhů piva? Dost 🙂 Ani nevím, jestli je znám sám všechny. Zde je základní dělení, k tomu krátké info ke každému typu a jeden ze zástupců, které jsem měl možnost ochutnat 🙂
Základní dělení je na:
1) spodně kvašený piva
2) svrchně kvašený piva
3) spontánně kvašený piva
4) nealko piva
Spodně kvašený piva
Ležák – pivo co po spodním dokvašení leží v ležáckých tancích minimálně měsíc. Od jedenáctky nahoru. Příkladem třeba Plzeň
Výčepní pivo – stejné jako ležák, jen mají menší EPM – tedy osmičky, devítky a desítky piva. Pražačka vyhrála ocenění.
Svrchně kvašený piva
ALE – a to muže být IPA, APA, PALE ALE, atd. Je toto mraky. Pivo kvasí za pomoci kvasinek svrchního kvašení při vyšší teplotě a výsledný pivko má ovocný nádech. Piva jsou více hořká a posledních pár let zažívají doslova BOOM… Zástupce Lucky Bastard a jejich INDIA
Pšeničné piva – jak název napovídá, je použitý pšeničný slad a to minimálně 50 procent. Chuť je ovocná, dle typu. Pivo není tak hořké. Příkladem Velen od Černé Hory
Trapistické pivo – speciálka pivo vařeno mnichy, většinou silné a zisk je jen na provoz kláštera a zbytek potřebným, aktuálně může vařit jen 11 pivovarů – můj favorit je Trappistes Rochefort
Stout – fakt černé pivo, zástupcem je irské pivo Guinness. Má svoji chuť, není sladké, příchuť po praženém sladu
Porter – černé pivo podobné typu Stout, za mě sladší verze. Pro mě typicky Pardubický Porter
Spontánně kvašená piva
Jsou to piva většinou kyselá, typu gueuze, lambik, kriek,… Nejsem úplně fanda těchto piv, proto lepší info doplním později 🙂
Nealkoholická piva
Jednoduše sladový nápoj s maximální dávkou alkoholu 0,5%. V Česku asi nejznámější Birell, ale jsou i piva, co mají třena opravdu 0,0% procenta alkoholu, ale to už bych nealko pivem nenazval 🙂 Nedá se to pít 🙂